WE WERE AT WESTERN BALKAN 6 – DIGITAL SUMMIT

DSWB_Logo_Black_XL

 

Deo RES POLIS tima imao je tu čast da prisustvuje na prvom Western Balkans Digital Summit-u u Skoplju, kao jedan od zvanica. Koncept samita bio je osmišljen kroz nekoliko sesija, od kojih izdvajamo prvu sesiju sa temom ‘Digital skills’ kao najbližu našem radu i inicijativama koje pokrećemo. Takođe, četvrta sesija izazvala je interesovanje za temu ‘Digital transformation opportunity’.

Kroz sve sesije i panelske diskusije u kojima su moderatori bili g.Goran Svilanović i Zoja Kukić (Startit), sreli smo se sa državnim zvaničnicima poput premijera Republike Makedonije g.Zaeva, ministra g.Mančevskog, ministra g. Thomas Bareiß, premijera drugih inostranih zemalja, izvršnim agencijama EC tj. DG NEAR i DG CONNECT, Evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i veštine a uspeli smo popričati i sa njenim zamenikom g.Riedlom.

 

U sklopu Western Digital Summit-a i u neposrednoj blizini istog, organizovan je Digital EXPO na kome smo uspeli da se umrežimo sa kompanijama koje su izlagale svoj rad i usluge, poput Cysco, Nextsense, Semos, Verso, Altima, KING ICT, AITA i dr.

Ispratili smo Startup kamp koji se održavao na EXPO-u i saslušali izlaganje pičeva, od kojih smo ipak izdvojili nekoliko nama najinteresantijih, Marka Gošovića kao predstavnika ‘Badger’-a iz Podgorice, Branka Vasiljevića kao predstavnika ‘Meerkiddo-a’ – DUC Solutions iz Banja Luke. Kroz sve navedeno uspeli smo ostvariti vredne kontakte i upoznati partnere za budućnost sa kojima ćemo veruje lakše ostvarivati zajedniče nam ciljeve.

 

Posebnu zahvalnicu bismo uputili RYCO-u (Regional Youth Cooperation Office) koji nas je i delegirao na ovu konferenciju kao predstavvnika iz Srbije kao i GIZ-u (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) koji je omogućio da mi a i ostali predstavnici civilnog društva, inkubatora i start up-ova prisustvuju ovom događaju.

Ppohvalili kompletnu organizaciju i domaćine koji su nam ukazali gostoprimljivost i pružili osećaj dobrodošlice.

Kroz dane provedene u Skoplju, osim pregršt spomenika, monumenata, uspeli smo da kroz fotografiju zabeležimo pse na ulicama, okusili izvrsnu hranu i degustirali mirisna kraft piva – izdvajamo lokal ‘Temov’ smešten na glavnom trgu grada, kojeg preporučujemo ljubiteljima kraft pivaJ

Od hoda po vrhu Skoplja, na planini Vodno, Etno selu, do podnožja grada i samita konkretno, utiske zaokružujemo kao prijatne, kao spoj ugodnog i korisnog, uz nove perspektive, ideje i proširene vidike.